Grote witte reus
Door: bernicevietnam
Blijf op de hoogte en volg Bernice
14 April 2012 | Vietnam, Hanoi
Hallo allemaal!
weer een verslagje uit hanoi, deze week was vrij rustig, ben maandag helaas thuis gebleven omdat ik ziek was maar dinsdag weer aan het werk. We werken in een school die het 'Hope Centre' heet in het engels. Het is een centrum dat is opgericht door een vietnamese mevrouw die dokter is, ze had een gehandicapt kind en er was geen school voor haar kind dus heeft ze besloten om een centrum/ school op te richten. Onze klas bestaat uit 11 kinderen varierend van 4 tot 8 jaar ( ik was eerlijkgezegd verbaasd over de leeftijden want ik dacht dat die kids allemaal veel jonger waren omdat ze allemaal echt inimini zijn).
In de klas zitten 10 autistische kinderen en een met downsyndroom. Het autisme varieert van zwaar gehandicapt, dus alleen maar met het hoofd tussen de benen tot redelijk contact makend. Elke kind heeft echt z'n eigen persoonlijkheid en het is best wel leuk om ze beter te leren kennen. S'ochtends werken we eerst een uur individueel met de kinderen, normaal gesproken wissel je af met kinderen maar ik heb me gefocust op een meisje, Nie. Ze is best wel heel autistisch maar ze is echt heel grappig. Ze zit compleet in dr eigen wereldje en soms begint ze uit het niets heel hard te lachen. Ik heb in de afgelopen weken voor mijn gevoel al wel vooruitgang geboekt dus ben best wel blij! Daarna krijgen de kinderen vrij tijd en gaan ze allemaal als een gek door de klas rennen en gillen en daarna geven we ze lunch. Dan om 11 uur gaan ze slapen tot 2 uur. Dan hebben wij dus 3 uur pauze, wat heel chil lijkt maar eerlijkgezegd best wel saai is. In vietnam is slapen tussen de middag heel normaal maar daar kan ik me nog niet echt toe zetten. Dus tussen de middag gaan we of door de stad lopen ( moet je wel eerst een taxi naar het centrum nemen ), internetten, tv kijken of hardlopen. In de namiddag gaan we ze eerst wakker maken en dan melk geven. Daarna gaan de leraren meestal een group activity doen en dan mogen wij daarbij helpen. Veel help mogen we echer niet geven.
Wat heeeeel erg wennen is voor mij is hoe agressief de leraren tegenover de kinderen zijn. Bij de skischool had ik geleerd hoe je respect maar ook sympathie kan krijgen van kinderen en dat was door jezelf afwisselend hoger, gelijk en lager te stellen dan de kinderen. Hier dwingen ze helaas geen respect af maar meer angst. De leraren hebben een stok waarmee ze de kinderen bang maken. Ze slaan ermee op de tafel en als de kinderen iets fout doen slaan ze hen ermee, en dit gebeurt helaas vaker op een dag. Het stomme is dat natalie en ik hierdoor niet echt respect kunnen krijgen van de kinderen en ze niet naar ons zullen luisteren omdat wij ze toch niet gaan slaan. Dat is dus soms best wel moeilijk.
Maaaaar gelukkig kunnen natalie en ik maandag aan een nieuw project beginnen we gaan namelijk engelse lessen geven aan leraren ! ben heeel benieuwd hoe dat gaat worden en of we het kunnen!!
Verder hebben we deze week gekaraoked wat echt vet leuk was ! we hadden onze eigen kamer en konden uit een groot boek liedjes kiezen. Karaoke is hier echt meega populair, ik liep een keer naar huis en toen zat er een man in z'n eentje op de bank karaoke te doen haha daar moest ik wel heel hard om lachen. Daarnaast zijn we woensdag naar de film geweest en heb ik donderdag met roos (nederlands meisje) in het centrum gegeten. Gisteren zou ik uit gaan met een oude volunteer maar helaas heeft ze niks meer van zich laten horen en wilde mn housemate die thuis is ( de rest is weg dit weekend) niet mee uit duss het was vrijdagavond op de bank beetje jammer maaar vanavond gaan we wel wat drinken in het centrum! verder vandaag door Hanoi gelopen als een echte toerist met de lonely planet guide als bijbel in mn hand. Oude tempels en mausoleums gezien allemaal heel interessant.
Verder gaan de drukte op straat vrolijk door, overal autos, scooters, winkels, bill boards en mensen die je iets aan proberen te slepen. Ook als je duidelijk aan het hardlopen komt of als je de andere motortaxi nog aan het betalen bent denken ze dat je a la minute een motortaxi nodig hebt, heel grappig. Ook vinden mensen ons heel interessant omdat we in een niet zo toeristisch deel van de stad wonen, ze willen allemaal met ons op de foto. Nou en in nederland ben ik van redelijk normaal formaat, maar hier ben ik echt de giant. Ook alle meisjes in het huis zijn heel klein dus ik ben echt de reus haha.
Over 2 weken ga ik met roos naar Hue en Hoian dus heb er vet veel zin in, dan hebben we 2 dagen vrij en ik neem een dag vrij dus dat word 5 dagen genieten van de zon ! die zie je hier namelijk niet zo vaak, het is hier alleen bloedje bloedje heet dus ik heb soms echt temperature issues dat ik mn warmte niet kwijt kan !!
Nou dat was het weer voor vandaag, hoop dat het goed gaat met iedereen en spreek jullie snel!!
xxxx Ber
xxxx Ber
14 April 2012 - 11:25
Emma H:
berrrryyy, klinkt allemaal heeeel goed!
geniet er nog van xxxxx -
16 April 2012 - 19:03
Mama:
Ha schat, weer een leuk verslag. Niet zo leuk om te horen hoe ze met die kinderen omgaan maar bedenk maar dat ze al een heel eind gekomen zijn en die kinderen in iedere geval een vorm van les krijgen. Je hebt heel wat ervaring opgedaan hoe je op verschillende manieren met kinderen kunt omgaan en hoe je ze het best kunt motiveren om iets te leren of mee te doen.
Ik las dat je vandaag ook hebt les gegeven aan de leraren, wat een goed initiatief! Waren ze er blij mee?
daar kan je ook echt goed werk mee doen.
Hier gaat alles goed, zaterdag bij jasmijn op de Brielse zeilschool geweest en zondag gekeken bij het competitie tennis van Dominique.
Ze heeft single en dubbel gewonnen nadat ze 3,5 uur had gespeeld, top hoor!
Nou, jij hebt het warm maar hier is het echt brrrr, koud!!
We willen zaterdag met de familie uit Engeland gaan varen maar daar heb ik weinig vertrouwen in.
Hoe kan je trouwens hardlopen in die zweterige hitte, lijkt me de manier om een zonnesteek op te lopen. Weet je nog van onze tocht terug de berg op in Sapa, ik dacht werkelijk dat ik er in bleef! Als je maar genoeg blijft drinken.
Wat een vervelende moeder ben ik< ik blijf maar goedbedoelde adviezen geven. Neem het me maar niet kwalijk. XX Mama -
17 April 2012 - 10:17
Robin:
klinkt echt super leuk allemaal! geniet er nog van ! xx -
17 April 2012 - 11:37
Jas:
Ha Berrie!! Wat een vette verhalen allemaal! Ik ben stikjaloers man!!!! Ik zou het liefst een vliegtuig nemen en je komen opzoeken en al deze vette dingen ook weer willen meemaken, maar helaas,,, daar heb ik het geld en de tijd niet voor,... Hier is alles top! Mama, papa en do zijn langs geweest op Brielle, ze vonden het volgens mij allemaal heel leuk en waren verbaast hoe mooi het terrein is! Nu gaat alles beginnen wat de zomer en het zeilen betreft, dus weinig tijd en weinig slapen! Heel spannend dus!! Geniet enorm van je trip, je bent al bijna op de helft!
Tot heeeeeel snel!!! XXXXXXXXXX -
17 April 2012 - 14:03
Papa:
Ha grote witte reus!
Heel leuk om te lezen hoe het bij je school is en hoe je je ervaring van de skischool ook kunt gebruiken met deze gehandicapte kinderen. Ik ben heel benieuwd hoe je het lesgeven vergaat! Mooi initiatief en zeker iets waar je weer meer van kunt leren en wat je voldoening zal geven. De tijd vliegt en voor het weet ben je al weer op de helft!!
Afgelopen weekend was de open dag bij Jasmijn op de Brielse Zeilschool. Een groot en zeer goed onderhouden terrein en modern gebouw maar wel vol met alle Brielle tradities. Ze hadden de volgende dag open dag, dus dat was een goede aanleiding om de zaak te poetsen en op te ruime (denk ik maar). We hebben zelfs nog gezeild. "s Avonds door naar Albert-Jan en Saskia waar Daniel's Engelse band optrad. Mooi feest! Arie heeft nog gezongen samen met een op Adele lijkend meisje.. Hij kreeg (zeer terecht) een groot applaus. We maken ons nu op voor het weekend met Opa en Oma. hopelijk kunnen we een beetje varen op zaterdag, maar het is heel koud. Gisteren is er in Bolsward sneeuw gevallen...
Zoals mama al zegt, Hue en Hoi-An zijn zekr plaatsen om nog een keer te bezoeken, maar ga svp niet met een nachtbus. Neem of de trein of evt een vliegtuig. Dat was niet erg duur indertijd. Ik herinner me ook dat er een gebied ten zuid-oosten van Hanoi ligt dat interessant is om te bezoeken. De reis staat beschreven in de Lonely Planet Guide. OK, lieve schat veel plezier, doe voorzichtig en dikke zoen!
papa -
19 April 2012 - 10:35
Caroline En Donald:
Ha lieve Ber, Wat schrijf je toch geweldig leuk! Wanneer ik aan het lezen ben is het net alsof ik naast je zit en je het mij persoonlijk aan het vertellen bent! En wat een ervaring! Ik kan me goed voorstellen dat je schrikt van het opwerpen van een angst cultuur; daar kunnen en moeten wij niets mee. Heel goed dat je op jouw manier daar een beetje verandering in te brengen en daarin niet mee gaat. Terwijl ik las dat er veel autistische kinderen bij zijn moest ik denken aan het boek "my friend Henry"dat ook over twee autistische kinderen gaat. Henry is een labrador. Door hem weten de ouders toch contact met de kinderen te krijgen; en aan het eind van het boek schrijft het jongetje (die ernstig autistisch was maar er door Henry goed bovenop gekomen is) waarom Henry zo belangrijk voor hem was: de volkomen trouw, geen verwachtingspatroon en altijd blij om met hem te zijn. Als je terug bent zal ik kijken waar het boek is, als je het een keer wilt lezen.
Het is hier inderdaad koud, winderig en geen lente. Dit weekend het feest van oma: ik hoop dat iedereen warme kleren aan doet, want aan boord van het schip zal het zeker fris zijn!
Geniet daar! tot snel weer, liefs, Caroline -
19 April 2012 - 11:12
Do:
bernieee wat leuk! echt heel leuk verhaal, volgens mij heb je het helemaal naar je zinn :)
have funn zussie! xxxx -
23 April 2012 - 09:20
Mam:
ha schat, gaat het weer wat beter met de verkoudheid en de hoofdpijn?
Wees maar blij dat je in de warmte zit want het was hier afgelopen weekend erg koud. Het feest met opa en oma was erg leuk! Enig om Sophie en James en kids weer eens te zien, Freddie is zo groot geworden!!
Zaterdag hebben we met z'n allen thuis gegeten, een grote gezelligheid en veel lawaai! Zondag was fantastisch leuk, we hebben gevaren op een 100 jaar oud schip waarop de vader van opa nog gevaren heeft. het schip was prachtig gerestaureerd en het was binnen erg mooi met veel hout. Ik voelde me net de Koningin, wij waren maar met z'n 13-en en er konden wel 200 mensen aan boord! ruimte genoeg dus. We hebben heerlijk gevaren over het IJsselmeer, hebben Volendam bezocht( een grote toeristisch attractie met de spreekwoordelijke rijen japanners achter een vlaggetje aan, haast rennend over de kade) en op de terugweg een heerlijk lunch. Was echt erg leuk. Caroline, papa en jasmijn hebben gesproken. Er is een boek waarin iedereen iets heeft geschreven en waarin de foto's bijgeplakt worden, papa zal je wel wat foto's sturen.
En nu zit ik weer rustig achter m'n buro en gaat de week weer beginnen, wat gaat de tijd toch snel! jij bent al op de helft!!
Geniet meid, stoer dat je die Engelse les geeft, dat was een prima initiatief! En fijn dat je door bent!!
Dikke zoen,mama